Астрономите откриха нова комета, която сега е много далеч от Земята,

...
Астрономите откриха нова комета, която сега е много далеч от Земята,
Коментари Харесай

Откриха комета, която ще бъде по-ярка от повечето звезди: тя вече лети към Земята

Астрономите откриха нова комета, която в този момент е доста надалеч от Земята, само че през септември тази година ще се приближи до Слънцето и надлежно нашата планета по време на пътуването си през Слънчевата система. Тази комета се назовава C/2023 A3, защото беше открита предходната година, само че в този момент е обект на разгорещени полемики измежду астрономите. Очаква се по време на приближаването й до Земята кометата да бъде толкоз ярка, че да засенчи светлината на множеството звезди в нощното небе. Но това може и да не се случи.

Всяка година астрономите откриват десетки нови комети, които са ледени обекти, обикалящи към Слънцето с избран интервал. Повечето от тези комети са прекомерно слаби, с цел да се видят с невъоръжено око даже по време на приближаването им до Земята. Но някои от тях стават доста ярки и астрономите допускат, че кометата C/2023 A3 може да бъде тъкмо такава, пише Space.

В момента тази комета се намира сред орбитите на Юпитер и Сатурн, на милиард километра от Земята. Но още през септември 2024 година тя ще лети до Слънцето на най-близкото разстояние - 59 милиона км. Наблюденията демонстрират, че когато кометата се приближи до Земята, тя в действителност може да се трансформира във впечатляващ небесен театър още през октомври.

Когато кометите се доближават до Слънцето, те се нагряват и ледът на повърхността им се изпарява. В резултат на това към ядрото на кометата се образува обвивка от газ и прахуляк, наречена кома. Под въздействието на слънчевия вятър (поток от заредени частици от Слънцето) комата се уголемява и се появява добре позната кометна опашка, която се простира зад ледения обект.
 комета Снимка: space.com
Колкото по-близо е една комета до Слънцето, толкоз по-гореща става и толкоз по-ярка става. Учените считат, че откакто се приближи до Слънцето през септември, през октомври тя ще бъде на разстояние 70 милиона км от Земята. Като се има поради огромното ядро ​​на кометата, интензивното нагряване на повърхността и близостта до нашата планета, има опция кометата C/2023 A3 да свети толкоз блестящо в нощното небе, колкото най-ярките звезди. Някои учени даже допускат, че яркостта й може да бъде 100 пъти по-голяма. Така кометата може да се види с просто око.
Но прогнозирането на държанието на кометите е доста мъчно и затова такива прогнози може да се провалят. В историята има случаи, когато интензивността на кометите демонстрира, че те ще бъдат необикновено ярки, когато се доближават до Земята, само че вследствие на това интензивността им понижава и прогнозите не се сбъдват. Така кометите изглеждаха доста по-бледи, в сравнение с чакат учените.
Засега астрономите не знаят дали кометата C/2023 A3 в миналото се е приближавала до Слънцето, защото това може да е първото й посещаване във вътрешната част на Слънчевата система. Следователно, това също внася известна неустановеност в това по какъв начин ще се държи леденият обект.
Може да се случи и напълно друго събитие. Изненадващо постоянно комети, които летят покрай Слънцето, се унищожават от топлината на звездата. Смята се, че кометите, които вършат това за първи път, са най-податливи на заличаване. И това се удостоверява от данни от галактически наблюдения. Струва си да се означи, че даже процесът на заличаване на кометите от време на време може да ги направи доста ярки обекти в нощното небе заради освобождението на големи количества газ и прахуляк.
През идващите месеци астрономите ще могат да кажат по-точно дали кометата C/2023 A3 ще стане доста ярка и какво в последна сметка може да се случи с нея.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР